Wat betekent krav voor Marloes


Wat betekent krav voor Marloes

We kregen een stukje aangeleverd van Marloes Kurvink van trainingscentrum fighting tactics. Bedankt Marloes voor je inzending. Fijn om te lezen wat jou aan krav maga verbindt. Omdat je bericht geplaatst is ontvang je van ons een flinke korting op je eerst volgende ikmf seminar naar keuze.

Heb jij ook een inspirerend verhaal voor de app? Stuur ons jouw ervaring en ontvang een korting op een seminar naar keuze.

druk op "verder" en lees het volledige verhaal van Marloes.


Een aantal jaar geleden woonde ik een tijdje in Ghana. In de eerste maand zat ik in een wrakkig minibusje op weg naar het weeshuis waar ik werkte. Buiten in de hitte en het stof wandelden vrouwen met hun kinderen op de rug of aan de hand. Ze keerden terug van de markt waar zij cassave en andere producten verkochten. We stonden stil, wachtend op een groep geiten die overstak, en mijn blik viel op een groot houten bord aan de rand van de weg. De mooie, vrolijke rasta kleuren stonden in stil contrast met de tekst.  De helft van alle vrouwen in Ghana werd minimaal 1 keer in haar leven slachtoffer van seksueel geweld. De helft!!  Het bord was niet bedoeld als propaganda voor het voorkomen van (huiselijk) geweld of om vrouwen aan te sporen meer weerbaar te worden.  Nee, het bord waarschuwde mannen voor Aids...  Ik keek verbaasd naar het bord en besloot op dat moment zelfverdediging te gaan geven aan vrouwen hier in Tamale, het noorden van Ghana. Ik deed in Nederland aan Jiu-jitsu en dacht hier wel ver mee te komen. Ik vergiste me enorm. Niet alleen was de opkomst dramatisch laag (mijn voorbereiding was er één van impulsiviteit) maar het bleek ook erg ingewikkeld om Jiu-jitsu technieken uit te leggen aan lacherige, slecht Engels sprekende meiden met strakke jurken. Vermoeid keken ze naar de ingewikkelde technieken,  constant gestoord door nieuwsgierige mannen die ook graag een uitleg wilden en er net zo weinig van begrepen als de dames. Hoe anders was dit gegaan als ik destijds al aan Krav Maga had gedaan? De eenvoud, de simpele en doeltreffende technieken die niet bestaan uit 20 verschillende pasjes, grepen etc.maar uit bewegingen die iedereen snapt?

Ik stopte met Jiu-jitsu en begon aan Krav. Vanaf de 1e training was ik enthousiast.  Het enige echte moment in de week dat mijn hoofd leeg raakt en er ruimte ontstaat voor nieuwe uitdagingen en happy moments wanneer de logica van Krav doordringt. Energy boost, Op straat scannen en inschatten, vakantiebestemmingen uitzoeken op de aanwezigheid van een IKMF school, geplande seminars al lang van te voren in mijn agenda zetten, genieten van mijn instructeur die met tomeloze energie het beste in iedereen naar boven weet te halen, blij met blauwe plekken op de juiste locaties omdat ik dan weet dat de defenses dit keer wel goed waren.... Het is een way of life! The good life.

Ooit hoop ik terug te gaan naar Afrika met hernieuwde ideeën.  Krav zal het geweld in de wereld niet stoppen, maar al is er maar 1 vrouw die een potentiële verkrachter met een welgemikte kick to the groin weet te stoppen...dan is de wereld toch een stukje mooier?